Válassza az Oldal lehetőséget

A rossz karácsonyi ajándék – avagy mit ne vegyél?

A rossz karácsonyi ajándék – avagy mit ne vegyél?

Te kaptál már olyan ajándékot, aminek nem örültél? Vagy esetleg előfordult már, hogy valami olyasmit vettél valakinek, aminek nagyon nem örült?

Inkább kerüld el a kínos helyzeteket és jól fontold meg, hogy kinek milyen ajándékot veszel.

Mikor ajándékot választasz, nagyon fontos, hogy milyen személyiségű az ajándékozandó. Érdemes egész évben odafigyelni arra, hogy mit szeret, mit utasít el, melyre leginkább az “elejtett szavakból” lehet következtetni.

N

1. A csajos ajándék

A nők többsége szereti a csillogó, rózsaszín “cukiságokat”.  A hangsúly a többségen van. Bizony ma már egyáltalán nem biztos, hogy valami “csajos” dolognak örülni fog bármelyik nő.

Figyelj kicsit oda, mert ezzel bizony csúnyán mellé lehet lőni mondjuk egy sportosabb hölgynél.

N

2. Illatos ajándék

Parfüm, illatos testápoló – ennek a legtöbb esetben a hölgyek örülnek.

De mi van, ha pont egy olyan jellegzetes illatot választasz, amit az illető nagyon nem kedvel? Mondjuk erősen cukros vagy fűszeres illat lehet, ami kicsit megosztó. Járj utána, hogy van-e olyan illat, amit az illető nagyon nem kedvel!

N

3. A bántó ajándék avagy célzára a hibákra

Kissé túlsúlyos az ajándékozott? Esetleg a fogai kezelésre szorulnának? Nem biztos, hogy ilyen esetekben egy fitnesz bérlet vagy egy fogkezelési utalvány örömet szerez.

Ne feledjük, hogy az ajándékozás során nem hibákat akarunk kijavítani vagy szükséget kielégíteni, hanem örömet okozni: ami nem feltétlenül egyenlő a szükséggel.

N

4. A pasis ajándék

A sör, a foci és mindenféle sport igazán férfias – nade tényleg minden férfi rajong egy csapatért és imádja a sört? Gondolj csak a “Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt” című filmre, ahol Kate Hudson éppen azzal “lógott ki” kolléganői közül, hogy imádta a kosarat. Ez fordítva is igaz. Léteznek nem sport- és sörrajongó férfiak. Ha mondjuk az illető férfi inkább a finom és elegáns dolgokat kedveli, nem fog örülni egy szuper egyedi söröskorsónak vagy focilabdának.

N

5. Ruha

Leginkább a méret és a stílus lehet a gond: bizony ez egy kényes terep!

Ha nem figyelsz oda eléggé, bizony könnyen belenyúlhatsz valami olyasmibe, aminek a megajándékozott nagyon nem örül vagy nem jó rá. Például attól még, hogy valaki mondjuk macska- vagy kutyamániás, egyáltalán nem biztos, hogy mindezt a ruházatával is ki akarja fejezni.

És az sem igaz, hogy minden nő imádja a flittert vagy  minden férfi a sportos cuccokat. Ha az illető vonzódik a keleti filozófiák iránt, esetleg művel ilyen mozgásformát (jóga, thai-chi, jiu-do), imádja a szanszkrit jelképeket, akkor egy csillogó szilveszteri cuccnak vagy egy kosaras pólónak  tuti nem fog örülni.

N

6. Fehérnemű

Minden csaj tangában jár és csipkés melltartóban – vagy nem? Nézz körül kicsit jobban, hogy milyen sokféle fazont árulnak 1-1 fehérnemű üzletben. A férfiak hajlamosak azt hinni, hogy minden nő szexi, kicsi, csipkés tangát és szivacsos melltartót hord. Ez azonban egyáltalán nem igaz, szerencsére ma már olyan bő a választék, hogy mindenki megtalálja a személyiségéhez illő darabot.

Ha pedig a kedvesednek szeretnél örömet okozni, semmiképpen se válassz olyat, amiben (csak) te látnád őt szívesen – mert lehet, hogy csini, de ha ő nem érzi magát komfortosan benne, akkor tulajdonképpen magadnak vettél ajándékot.

N

7. Utazás: a nem megfelelő célpontra

Utazni mindenki szeret – de nem bárhová! Egy repülőjegy/utazás igazán szuper ajándék lehet, de azért fontold meg, hogy az ajándékozott mire vágyik! Aki például minden múzeumba benéz és imádja a művész kávézókat, nem biztos, hogy egy örülni fog egy raftingtúrának. Viszont, ha az illető – mondjuk egy barát – sportos és folyton vad terepeken kalandozik, ne egy párizsi repjeggyel lepd meg.

Ha pedig a kedvesednek szeretnél örömet okozni, ne egy olyan úti célt válassz, ami csak a te szíved vágya régóta – ennek az útnak az ajándékozását bízd csak rá!

N

Ráadás: az élő ajándék

Lehet, hogy az illető – akár egy rokonod gyereke – régóta vágyik egy kutyusra, vagy esetleg a barátnőd folyton a macskatartásról beszél, de ettől még nem biztos, hogy ténylegesen akar is egyet.

Ki tudja, talán nem figyeltél oda arra, hogy mi az oka annak, hogy magának még nem szerzett be egyet: talán allergiás az állatszőrre, vagy túl kicsit a lakás. Vagy a szülők nem engedik – gondolj csak bele, mit szólna a legjobb barátod, ha a gyerekének vennél egy kiskutyát, amit ő nem is engedett meg neki?

És azt se felejtsd el, hogy egy állat hatalmas felelősség, nem olyan, mint egy ruha, amit ha megunsz, elfelejted a szekrényben! Egy élőlényt ne tekintsd ajándéknak, inkább hagyd meg a lehetőséget, hogy az ajándékozandó szerezzen magának, ha igazán szeretne. Inkább válassz egy plüss játékot.