Válassza az Oldal lehetőséget

Csináld magad – karácsonyi dekoráció ötletek

Csináld magad – karácsonyi dekoráció ötletek

Nincs is jobb, mint a családi karácsonyozás idején mutogatni a két kezeddel készített dekorációkat! Gyűjtsd össze a barátnőidet és/vagy a gyerkőcöket, tesódat és álljatok neki illatos és szép (ráadásul olcsó) ünnepi díszeket gyártani. A forralt bor és egy kis süti se maradjon el 🙂

N

1. Narancshéj-virág

Csinos és illatos egyszerre – a narancsnál vagy mandarinnál jobban pedig nem is választhatsz, hiszen ez igazán a karácsony illata! Ráadul tele van C-vitaminnal, így legalább lesz motivációd, hogy egyél egy fincsi narancsot. Arra figyelj oda, hogy hámozáskor egy darabban távolítsd el a héját, mert csak így tudod rózsa formájúra feltekerni. Aztán szárítsd ki, például tedd a fűtőtestre – az egész lakás csodásan illatozni fog!

N

2. Adventi gyertya egyszerűen

Válassz 4 egyforma, egyszínű, vastag gyertyát és ragassz az oldalukra bármilyen, neked tetsző szalagot, vagy szélesebb csipkedíszt. Ezt bármilyen hobby szaküzletben be tudod szerezni rendkívül olcsón (1 méter 200-400 forint körül alakul maximum).

Tedd a gyertyákat egy hosszúkás fa- vagy fémtálba és szórd körbe kávészemekkel, üveg díszgyönggyel, esetleg színben hozzá illő potpourri-ival. Utóbbihoz drogériákban juthatsz hozzá és ráadásul nagyon jó illatot is áraszt!

Legyél bátor, játssz a színekkel! Párosíts a piros gyertyákat fehér vagy aranyszínű szalaggal, fehér gyertyát díszítsd ezüst vagy piros csipkével. Rózsaszín vagy lila gyertyához biztosan találsz egyező  színű potpourri-t, esetleg dekorgyöngyöt. A lényeg, hogy a 3 alkotó (gyertya, szalag, szemes dekor) közül 2 azonos színű legyen.

N

3. Hulló hópelyhek papírból

Remek hétvégi program a gyerkőcökkel, hogy helyes kis hópelyheket vágtok ki és készítetek belőle csodás karácsonyi otthoni dekorációt. Szükséges még hozzá damil, amire fellógatjátok a kész pelyheket és végül egy keret, amire a damilt kötitek. Utóbbira nagyobb csillár is alkalmas.

N

4. Mini karácsonyfák tobozból

Ezt a díszt szintél el lehet készíteni a gyerekekkel vagy barátnőkkel, ráadásul igen sokféle változatban alkothatjátok meg. Szükséged lesz néhány nagyobb tobozra, egy kis cserépre, festékre, ragasztóra és dekorációra. Mini cserepet hobby boltokban tudsz beszerezni, de akár régebbi gyertyatartó is alkalmas lehet a feladatra. Ha fenyőfa-szerű hatást szeretnél elérni, fesd sötétzöldre az egész tobozt, majd a véget fehérre, esetleg egy kis csillámporral is feldobhatod.

N

5. Karácsonyfa az ajtón

Szerezz be 2-3 féle színű karácsonyfadíszt (gömböt) és csillagformákat, lehetőleg műanyagból, mert azok nem törtek el, ha esetleg leesnének (karácsonyi vásárokon vagy nagyobb áruházakban lehet kapni ilyeneket). A fenyőfa körvonalát egy karácsonyi égősor fogja adni, ezt vastagabb celluxal ragaszd fel. Végül ízlés szerint keverd a színes gömböket úgy, hogy nagyjából egyenletesen oszoljanak el az egyes színek.

Plusz tipp

Válassz egy semleges színt (mint  a képen látható szürke), és abból szerezz be 2-3 árnyalatot, ezt dobd fel 1 domináns színnel (jelen esetben a piros), ami így remekül érvényesülni fog. Ha meleg (piros, sárga, narancs, barna) színt választasz, sokkal otthonosabb hatást keltesz, mint hideg színekkel (kék, zöld).

N

6. Mécsestartó

Ha a környezetedre is gondolsz, mikor (karácsonyi) dekorációt készítesz, akkor imádni fogod ezt a gyertyadíszt, ami befőttes üvegből készült. Széles celluxból vágj ki számokat 1-től 4-ig, ragaszd rá őket 4 kitisztított befőttesüvegre és fesd le őket fehér festékkel. Készíthetsz rá még csillag-alakú mintát is, ez esetben celluxból szintén vágj ki formákat és ragaszd őket az üvegre még festés előtt. Végül egy csinos szalagot, színes (pl. aranyszínű) madzagot tekerj az üvegek nyakar köré és készen is vagy, jöhetnek a gyertyák! Este igazán csodás látvány lesz, ahol a lángocskák táncolnak az üvegben.

N

7. Angyalka

Angyalkát akár megmaradt függönyanyagból is készíthetsz, de bármilyen csipke megfelel.

Rendkívül egyszerű elkészíteni. Az anyagból 5-15 cm-es átmérővel vágj kis cikkeket. Két egyformát (ezek lesznek a szárnyak) és 1 nagyobbat (ez lesz a szoknya). A csücsköknél varrd össze a 3 darabot, ide (az összevarrás helyére) ragassz egy pompomot (ez lesz a feje). Valamilyen arany színű zsinegből készíts karikát vagy szerezz be egy fémkarikát és ezt ragaszd a pompomra – ez lesz az angyal glóriája. Végül egy piros gombot ragassz a feje alá, a szoknyára.