Válassza az Oldal lehetőséget

Milyen higiéniai termékekkel várjuk haza gyermekünket a születése után?

Milyen higiéniai termékekkel várjuk haza gyermekünket a születése után?

A gyermek születése kétségkívül a legboldogabb esemény minden ember életében. Az újdonsült szülőknek, főként az első baba érkezésekor, teljesen felfordul az élete, a középpontba a kis csöppség kerül. A lehető legfontosabb a baba egészségének megtartása és természetes fejlődésének elősegítése.

Mivel egy újszülött saját védelmi rendszere még kialakulóban van, ilyenkor elsősorban az édesanyjának tejéből kap úgynevezett szerzett immunitást, ezért a higiénia biztosítása talán az egyik legfontosabb feladat az első hetekben.

A következőkben leendő édesanyák, hamarosan szülő kismamák részére szeretnénk hasznos segítséggel szolgálni, hogy minden rendben legyen, mikor első alkalommal viszik haza kisbabájukat.

N

1. Tiszta, baktériummentes lakás

A legtöbben a kiságyra, a baba pelenkázására, a kisruhákra koncentrálnak még a szülés előtt, viszont talán kevesebb figyelmet kap, hogy megfelelően tiszta és baktériummentes környezettel várjuk az újszülöttet. Érdemes más az utolsó hetekben rendszeresen takarítani és az átlagosnál több felületet fertőtleníteni. Készülj fel arra az esetre is, ha a szülés a vártnál hamarabb beindulna, hogy még véletlenül se kelljen úgy hazavinni a picit, hogy nem minden makulátlanul tiszta!

Fontos ilyenkor a segítség (szülők, anyós, férj, lánytestvér) bevonása, hiszen 9 hónapos terhesen még a járkálás is fárasztó, ezért semmiképpen se te végezd a nagytakarítást! Ne csak a babaszoba és háló legyen tiszta, hiszen a levegő és a család által egyik szobából könnyen átjut bármilyen fertőzés a másikba.

N

2. Kézfertőtlenítő

Ugye te is tiszta kézzel szeretnél kisbabádhoz nyúlni minden alkalommal? Ne feledd, a hétköznapi tárgyaink – bármilyen alaposan is takarítasz – felülete hemzseg a baciktól. Ezek az egészséges felnőttekre, nagyobb gyerekekre nem veszélyesek, de egy kisbaba számára komoly rizikót jelentenek. Mivel baba mellett sokkal gyakrabban kell kezet mosni, a kezed nagyon ki fog száradni, ezért ezt időnként kiválthatod kézfertőtlenítővel.

N

3. Természetes mosószer

A kicsi babák bőre sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtt emberé, könnyen allergiát vált ki náluk, ha ideje korán már vegyszerekkel érintkezik. Ezért semmiképpen se használd a megszokott mosószereket, a por állagúakat meg különösen kerüld, mert ezek benne maradhatnak a ruhában, így irritálják a bőrt.

Válassz természetes anyagokat tartalmazó, bőr- és környezetbarát mosószert, például folyékony mosódiót.

N

4. Öblítő helyett

Az öblítő funkciójából fakadóan benne kell, hogy maradjon a ruhában. Ezért hiába használsz természetes mosószert, ha öblítőt adagolsz a mosógépbe, ugyanis ez könnyen ekcémát (bőr irritáció) vált ki.

A kisbaba körüli higiéniai és ápoló termékeknek egyébként is illatmentesnek kell lenniük, ezért kerüld az öblítő használatát.

Kérd ki a védőnő és az orvos tanácsát is, érdemes továbbá gyógyszertári termékeket használni. Ha nagyon zavar az öblítő elhagyása, helyette használj háztartási ecetet. A ruhák megfelelő szellőztetésével pedig az ecet erős illata is eltűnik.

N

5. HEPA szűrők

Ezek a babánál allergiát keltő részecskék kiszűrésére alkalmasak. Bár vitatott, hogy ezek szemek tényleg okoznak-e problémát, nem érdemes kockáztatni. Helyezz HEPA szűrőt a szagelszívó rendszerbe és a porszívóba is.

N

6. Általános fertőtlenítőszer, fertőtlenítő kendő

Mindkét termék nagyon hasznos lesz, hiszen nagyon megkönnyíti a lakás tisztán tartását, így nem kell minden nap takarítani (ami egyébként sem szükségszerű).

Még a szülés előtt állíts össze egy listát a lakás azon részeiről, ahol a baba bőre és a te kezed érintkezni fog a felülettel, például pelenkázó, kiságy, kiskád satöbbi. Fertőtlenítő kendő vagy szórófejes gyorsfertőtlenítő nagyon meg fogja könnyíteni a dolgod, csupán arra figyelj, hogy utóbbit csakis a baba távollétében használd, nehogy a fújás miatt a tisztítószer a babát érje! Ezeket az eszközöket tedd mindig ugyanoda és lehetőleg könnyen elérhetőek legyenek.

N

7. A klíma tisztítása

Mivel a klíma a lakás minden részére könnyen eljuttathat bármilyen szennyeződést és baktériumot, fontos, hogy mindig legyen tiszta. Ha télen nem használod, akkor is ejtsétek szerét az alapos tisztításnak és fertőtlenítésnek, mert sosem tudhatod, mikor lesz rá szükség! Gondolj bele, ha esetleg a fűtéssel valami gond adódik télen, a klíma átmenetileg remekül megoldja a meleg kérdését. Ne ekkor döbbenj rá, hogy a koszt szétfújja az egész lakásban, inkább előzd meg a bajt.

N

Ráadás tanács: a háziállatnak nincs helye a gyermekszobában!

Bármennyire is imádod kedvencedet, legyen kutya, macska vagy bármi más, sem higiéniai sem biztonsági szempontból sem helyes, ha bejárhat a babaszobába.

Az állatok szőre könnyen allergiát válthat ki, ezért mindenképpen előzd meg, hogy a házikedvenc – főként az első napokban! – találkozzon a babával. Ha teheted, kérd meg egy megbízható családtagodat vagy barátodat, hogy vigyázzon pár napig kedvencedre. Ha erre nincs lehetőséged, még opció lehet egy állathotel választása, de legrosszabb esetben se kerüljön az állatka a kicsi közelébe.

Ha a jószág marad, lehetőleg az apa vagy a nagyobb gyerek (ha van) speciális simogató, kefés kesztyűvel napjában többször távolítsa el a felesleges szőrt, hogy minél kevesebb szálljon belőle a levegőben.